Makukortti ja epäonnistunut fudge

Tapahtuipa eräänä perjantai-iltana, kun innostuin tekemään monen vuoden jälkeen joulustollenia, että kaapissa ei ollutkaan sukaatteja, kuivattuja tahi kandeerattuja hedelmiä. Koska lähikaupa on vieressä, niin suuntasinpa sinne sitten. Huomasin jonkun rouvashenkilön ajavan hienolla mersulla kaupan parkkiin. Tai no, lähinnä auto kiinnitti huomioni. Kaupassa etsiskelin sukaatteja taikka vastaavia, ja huomastin rouvan nappaavan hyllystä sukaattien yläpuolelta jotain. Poimein sukaatit koriin ja katsoin, että kyseisellä kohdalla hyllyssä oli makukortteja, täysin itselle tuntematon tuote! No, tästäpä innostuin, että kun tuote kerran on leivontahyllyllä, niin leivontaanhan tämä liittyy! Nappasin mukaani lakritsin makuisen makukortin, ajatuksena, että laitan sen kermaan likoamaan.

Kotona tekaisin ensin stollen-taikinan kohoamaan ja sitten suppilovahveropiirakan. Lopulta aloin googlailemaan lisätietoa makukortista. Internet tiesi kertoa, että moista käytetään tupakan mausteena elikäs pistetään moinen makukortti tupakka-askiin. Koska moinen pahe ei ole koskaan kuulunut omaan elämään, eihän sellainen voinut mauste- ja leivontahyllyllä tulla mieleenkään! Ja kyseinen kortti sekoitetaan kuiva-aineisiin, eikä suinkaan laiteta kermaan lillumaan. No hups.

Illan päälle laitoin sen sitten maustamaan sokeria. Kortti lillui tavallisessa sokerissa parisen päivää. Lopulta sokeri päätyi kerman (ja raakalakritsijauheen) kanssa kattilaan. Tässä vaiheessa taloudesta ei tietystikään löytynyt muuta kuin lihalämpömittari, joka empiirisen kokemuksen perusteella lopetti mittaamisen 99 asteessa. No keitos varmasti sitten ylitti sen maagisen 118 astetta, kun lämpötila meni arvailuksi. Ja vaikka vatkasin filloin vielä fudgeksi luulemaani massaa, niin lopputulema oli, että meillä oli levyllinen toffeeta. Ei sillä, hyvää sekin oli. Ja kyllä raakalakritsijauhe toimii huomattavasti paremmin kuin moinen makukortti. Ja heti seuraavana päivänä kyseisen toffee-episodin jälkeen taloudesta löytyy nyt myös lämpötilamittari, joka on tehty leipomistarkoituksiin. Seuraava fudgeyritys pitäisi ottaa työn alle piakkoin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marttojen sinihomejuusto-päärynäsalaatti ja mustikkapiirakkaa

Paahdettu bataatti-kikhernesalaatti

Maissi-perunakeitto