Ramen

Helppojen keittojen ykkönen on meidän perheessä ramen. Taannoisella japaninmatkalla useampana iltana tuli tehtyä ramenia. Ostimme paikallisesta marketista vartavasten ramenille tarkoitetun kanaliemipohjan, mutta kotona olen käyttänyt misotahnaa, dashi-lientä tai vaikkapa instant-miso-soup-pusseja. Ja tässä on ruoka joka vegaanisenakaan versiona ei aiheuta teinissä minkäänlaisia mutinoita. Ja variointimahdollisuuksia on vaikka millä mitalla.

No, päivänä eräänä kuopus otti puheeksi, että milloinkas meillä on ramenia. Sattumoisin olin keittänyt enemmälti kananmunia, koska tarkoitus oli tehdä katkarapuleipiä. No suunnitelmathan saa menemään uusiksi vaikka sekunnin murto-osassa. Koska en ollut laittanut dashilientä tekeytymään, niin laitoin kattilaan muutaman palan merilevää, kaadoin päälle kiehuvaa vettä ja annoin seistä pari tuntia. Misotahnaa lisäsin 1 rkl ja kalakastiketta lusikallisen. Laitoin pari isohkoa porkkanaa, jotka kuorimaveitsellä siivutin pitkähköiksi lastuiksi, yhden punasipulin, yhden pienehkön kiinankaalin, pari (täysjyvä)nuudelia ja lopuksi mausteeksi suolaa. Lautaselle 1 kananmuna keiton sekaan ja ei muuta kuin puikot kauniiseen käteen ja syömään! Ja tarvittaessa voi maustaa vaikka soijakastikkeella.

Ramen on siitä mukava, että variointimahdollisuuksia on vaikka millä mitalla. Sinne voi kipata niin lihaa, kalaa kuin tofuakin, kasviksia voi vaihdella sen mukaan mitä sattuu kaapissa olemaan ja sienistäkin saa kivasti makua keittoon.



Japanissa käynti sai miettimään omia syöntitottumuksia ja sai miettimään myös omaa lihansyöntiä. Suomessa liha on edullista moneen muuhun maahan verrattuna joten sitä myös meidän taloudessa syödään ehkä liikakin välillä. Täytyykin muistaa taas kiinnittää huomiota siihen.

Itse välillä leikkaan ohuiksi siivuiksi esim. (naudan) fileen päästä ylijäävää osaa ja marinoin sitä hetken esim. yakiniku-kastikkeessa. Täällä pohjoisessa valmiin yakiniku-kastikkeen saatavuus on aika epävarmaa, joten yleensä teen sen itse. Marinadiin tulee soijakastiketta, öljyä, sokeria (monissa ohjeissa omaan makuun liikaa, joten vähemmän on enemmän..), inkivääriä, valkosipulia jne, vähän vaihdellen. Annetaan marinoitua, paistetaan ja syödään. Paistaessa voidaan lisätä vähän sesaminsiemeniä halutessa. Voidaan syödä vaikka ramenin ohessa tai jälkeen erilliseltä lautaselta. Vaikka yleensä en osta edes puolikuivia viinejä, niin tämän kanssa viinisuositus on portugalilainen pirskahteleva Mateus rosé.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marttojen sinihomejuusto-päärynäsalaatti ja mustikkapiirakkaa

Paahdettu bataatti-kikhernesalaatti

Maissi-perunakeitto