Shakshuka lounaaksi
Aikaa on vierähtänyt ihan huolella. Alkukesä on ollut ihanan lämmin ja innostanut kokeilemaan niin puistojoogaa kuin kahvakuulailua, puhumattakaan pyöräilystä. Käsityöprojektejakin on tullut aloitettua. Tein neuletakin jonka ajattelin itselleni, mutta tytär saikin sen sitten kesäiltoja lämmittämään. Nyt työn alla on torkkupeitto parvekkeelle.
Tänä vuonna laitoin tomaatit kasvamaan huhtikuussa ja lisäksi ostin lähipuutarhalta yhden tomaatintaimen niille malliksi. Ensimmäiset tomaatit ovat jo kypsymässä! Tänä vuonna kesäkukkia tuli vähemmän ja parveketta on jaettu enemmän keittiö- ja oleskelupuoleen. Ostin pari hortensiaa ennen äitienpäivää. Sininen on upea kukkiva kokonaisuus. Niin on vaaleanpunainenkin, mutta jostain syystä sen kukat ovat muuttuneet vihreiksi. Epäilen vääränlaista multaa syyksi siihen, kun istutin sen isompaan ruukkuun. No, kaunis se on vihreänäkin. Lisäksi on perinteiset pelargoniat ja pari petuniaa. Muuten löytyykin tomaattia, valkosipulia, korianteria, basilikaa ja lipstikkaa. Sekä kuopuksen tuoma äitienpäiväruusu. Ja tänä vuonna viiniköynnös onnistui talvehtimisessa, siihenkin on ensimmäiset lehdet jo tulleet. Pitkään epäilin sen olevan savolaista rotua, kun köynnös tuntui jahkailevan lehtien puhkeamisen suhteen...
![]() |
Kohta saa omia tomaatteja! |
Mutta päivän lounaaseen, eli shakshukaan. Shakshukaan löytyy ohjeita jos monenlaisia. Itsekin teen sen aikalailla fiilispohjalta, mitä nyt sattuu kaapista löytymään. Tällä kertaa jääkaapissa oli sen verran iäkästä vuohenjuustoa, että piti saada se käytettyä. Tästä syystä juustoa tulikin tuplasti normaaliin verrattuna.
![]() |
Shakshuka tulossa |
Perusresepti menee suurin piirtein näin:
- 1 sipuli pienittynä
- öljyä paistamiseen
- 2 paprikaa
- purkki kikherneitä
- pari valkosipulinkynttä
- jeeraa
- savupaprikaa
- 1 chili
- n.4 kananmunaa
- vuohenjuustoa (tai vaikka fetaa)
- 1 prk tomaattimurskaa
- vähän tomaattipyrettä
- suolaa, pippuria, muita haluamiasi mausteita
Käytä valmistukseen joko kannellista pannua tai uuniin laitettavaa astiaa. esim. valurautaista joka toimii niin hellalla kuin uunissa. Pilko sipuli ja kuullota se öljyssä. Lisää pienitty chili, mausteet ja pilkottu valkosipuli, sekä pilkotut paprikat ja (valutetut)kiherneet. Paista hetki. Lisää tomaattimurska ja anna kiehahtaa. Tee kuopat kanamunille ja riko kananmunat kuoppiin. Murustele juusto päälle ja laita astia uuniin (n.200 C ja 10 min) (Tai jos teet hellalla, niin kansi päälle ja hautumaan). Tarjotaan rapeakuorisen vaatean leivän kanssa ja päälle tuoretta korianteria!
Yllättäen yhtään chiliä ei ollut koko taloudessa, niin tällä kertaa käytin chili-maustettua tomaattimurskaa. Ja kikherneiden liemen, eli aquafaban voi ottaa talteen ja käyttää sen vaikka vegaanisiin marenkeihin.
Kommentit
Lähetä kommentti