Kanaa ja sienipiirasta

Tänä aamuna ulkona odotti valkoinen yllätys. Heräsin taas aamulla liian aikaisin (6:22) ja hetken mielijohteesta päätin tehdä treenin jo aamulla - etenkin kun illaksi on tiedossa marttojen webinaari parvekeviljelystä. Katsoin että lämpötila oli -0,3 eikä kuulostanut siltä, että olisi kovin kova tuuli. En avannut edes sälekaihtimia, vaan hipsein vähin äänin pihan puolelle. Ja toden totta - maa oli valkoisena ja lunta sateli yhä. Aamuisin on ihana juosta kun on rauhallista. Pari koiran ulkoiluttajaa näin, samoin yhden uskaliaan uimarin.

Olen silloin tällöin pitänyt finelissä ruokapäiväkirjaa ja huomasin, että kalsiumin ja raudan saanti on itselläni hieman liian vähäistä. Olenkin nyt lisännyt yhden kalsiumsitraattitabletin täydentämään ruokavaliota. Ja rautaa saadakseni täytynee lisätä maksan ja veriruokien syömistä. Huomisesta rekosta onkin tilattuna naudan maksaa, ehkäpä maksakastike olisi pitkästä aikaa listalla?

No, maanantain koronakeittiössä oli lounaaksi lihakeiton jämät, lapselle lisäksi edellisen päivän piirakkaa ja itselle sämpylää. Olin ostanut herkkusieniä, mutta en yhtään muistanut, että mitä varten. Sanoin suolatut karvarouskut ovat odottaneet käyttöä, joten laitoin purkillisen likoamaan. En siis tee ns. tönkkösuolattua, vaan suolaan rouskut liuossuolauksella. Yksi purkki on vielä jäljellä.

Meillä ei ole koskaan syöty jauheesta tehtyä muusia, mutta ilmeisestikin leivontaa varten olen joskus ostanut muusijauhetta. Sen käyttö on kyllä ollut todella vähäistä, en uskaltanut edes katsoa päivämäärää paketin kyljestä, kun ajattelin hyödyntää sitä piiraan pohjassa. 

Sienipiiras

Laitoin pohjaan

n.1/2 dl muusijauhetta + kiehuvaa vettä olikohan 1,5 - 2 dl
100g voita (pehmeää)
1 dl ruisjauhoja
n. 1,5 dl vehnäjauhoja 
1,5 tl leivinjauhetta

Sekoitin nopeasti sekaisin (lisää jauhoja tarvittaessa). Taputtelin jauhottuilla käsillä piirasvuokaan ja reunoille.

Täytteseen laitoin 
1 iso sipuli
2 jumboherkkusientä pieneksi pilkottuna
n.3,5 dl suolasieniä (karvarouskuja)
Pippuria, persiljaa, 1 rkl ketsuppia (koska sokeri tuo pehmeyttä).
1 prk (250 g) valio koskenlaskija savupekoni-ruoanvalmistus sulatejuustoa
Suolaa ei tarvinnut, kun sienissä sitä oli riittävästi (vaikka liotin kahteen kertaan!)
175 c ja 25-30 minsaa kiertoilmalla, eli 200c ilman kiertoilmaa.

Lyonin kana - muunnelma

Nahattomat broilerin paistileikkeet ovat mielestäni hyvin käyttökelpoisia, joten tämä iltaruoka valmistui niistä näppärästi. Ohje on enemmän tai vähemmän muunnelma tästä ohjeesta  
n.500g (4 kpl) broilerin paistileikkeitä
1 sipuli
1 valkosipuli
2 paprikaa
2 jumboherkkusientä (yleensä en laita, mutta nyt piti käyttää pois jääkaapista kuljeksimasta)
0,5 - 0,7 dl punaviinietikkaa
n. 0,5 - 1 dl vettä (tai liha-/kana-/kasvislientä, laitoin pikkuisen vasikkafondia)
1 prk (n.150g) ranskankermaa
2 rkl tomaattipyrettä
n.1 tl suolaa
pippuria myllystä
1 tl sokeria
2 tl kuivattua rakuunaa

Valurautapataan loraus öljyä, kanat sinne. Käännellään sopivasti. Lisätään lohkottu sipuli, paloitellut sienet ja paprikat (kasvikset saa jättää isoiksi, rouheiksi palasiksi). Paloitellaan valkosipulinkynnet vähän pienemmiksi, sekoitetaan pataan loput aineet ja laitetaan uuniin. Oli n. 200c:ssa 35 minsaa.
Punaviinietikan happamuus pyöristää erityisesti paprikan maun ihanaksi, suussasulavaksi. Syötiin tämä lapsen keittämän jasmiiniriisin kera.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Marttojen sinihomejuusto-päärynäsalaatti ja mustikkapiirakkaa

Paahdettu bataatti-kikhernesalaatti

Maissi-perunakeitto